S íme virágzik

A Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégiumot 2007 márciusában alapította a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának negyven lelkes hallgatója. 2011 óta akkreditált szakkollégiumként tevékenykedünk és veszünk részt a mozgalomban.

A kezdetektől fogva elköteleztük magunkat az aktív hallgatói munka mellett, amelynek alapelveit a Szakkollégiumi Chartát követő működési szabályzatunkban fektettük le. Tagjaink között rengeteg helyi és országos TDK díjazott szerepel, számtalan elnyert ösztöndíjjal büszkélkedhetünk, valamint hazai és nemzetközi versenyeredményeink terén is az országos élmezőnybe tartozunk.

Miben rejlik a sikerünk kulcsa? Elsősorban szorgalmunkban és a folytonos fejlődésre való törekvésünkben, de erre a kérdésre talán inkább három alappillérünk adhat megfelelő választ.

Szakmaiság
Szakmai munkánk alapját kurzusaink adják, amelyeken lehetőségünk nyílik kis csoportokban, a minket különösen érdeklő gazdasági témákban kiegészíteni az egyetemen tanultakat. A szakkollégiumon belül olyan szakmai műhely kialakítására törekszünk, ami elősegíti a TDK-dolgozatok, önálló kutatások kibontakozását; főként ez a tudásbázis és az általunk szervezett nyitott szakmai előadások, vitaestek sora az alapja az egyetemmel való jó kapcsolatunknak is.

Közösség
A szakkollégiumba felvételivel lehet bekerülni. A két lépcsős, írásbeli és szóbeli fordulóból álló eljárás biztosítja, hogy a folyamatosan cserélődő tagság ellenére a lelkesedés állandó maradjon. Büszkék vagyunk rá, hogy bár a szervezetet mindig az aktuális tagság alakítja saját céljai és elképzelt irányvonalai szerint, a csapatépítő tréningeknek, szakmai táboroknak, beszélgetéseknek köszönhetően végzett tagjaink is közösségünk aktív részét képezik.

Társadalmi érzékenység
A szakkollégiumi mozgalom hagyományainak megfelelően a társadalmi érzékenység jegyében időről időre jótékonysági programokat, rendezvényeket szervezünk. Társadalmi problémákat érintő vitaestekkel, nonprofit szervezetekkel való együttműködéssel igyekszünk tovább fejlődni ezen a téren is, és ami talán még fontosabb: elérni azt, hogy a végzett szakkollégisták mindannyian felelős döntéseket hozó szakemberekké váljanak.